+40 213 671 780

Mon - Fri: 9:00 - 18:00

Procesul de migrare a datelor

Procesul de migrare a datelor

 

Îmi propun să prezint în acest articol, procesul de migrare a datelor, dintr-o perspectivă ușor de înțeles de către persoane fără cunoștințe tehnice, dar care pe durata exploatării unui ERP se întâlnesc cu această provocare.

Migrarea datelor este procesul prin care informațiile sunt transferate dintr-o aplicație software în alta. Acest proces poate fi implementat în două momente: atunci când începeți utilizarea unei noi aplicații (ERP, program de contabilitate, etc) și atunci când este necesar un transfer permanent de date între două aplicații, alternativa fiind dubla înregistrare a datelor, în ambele sisteme.

Unul dintre cele mai des întâlnite cazuri este transferul permanent al datelor între un website și un ERP. De cele mai multe ori, furnizorul website-ului este diferit de furnizorul ERP-ului, astfel că, de dragul bunelor practici, aceștia nu vor accesa surse de date aflate în întreținerea celuilalt. Și totusi, schimbul de date trebuie să aibă loc. Pentru aceasta, datele trebuie puse la dispoziția beneficiarului, într-o zonă tampon. Astfel de zone pot fi fișierele în format XML, CSV, Excel sau TXT. Concret, datele din website sunt exportate în fișiere fizice (într-o locație fizică accesibilă ambilor furnizori), de unde implementatorul de ERP le citește și le folosește așa cum are nevoie.

Dar, această metodă tinde să fie din ce în ce mai puțin folosită. Actual, datele se transferă cu ajutorul web service-urilor. Acestea sunt colecții de funcții, care apelate cu o sintaxă specifică, extrag datele de care avem nevoie dintr-un website.

Mai departe, implementatorul de ERP trebuie să folosească datele returnate de aceste funcții. Pentru aceasta, există o multitudine de variante, în funcție de limbajul de programare folosit. Cele mai multe, au funcții și sintaxe predefinite pentru apelul și citirea răspunsului unui web service. Munca aceasta nu se poate face fără un programator, care să aibă acces la zona din ERP unde se poate scrie cod, citind și prelucrand datele, transformându-le în înregistrari cunoscute de ERP-ul în cauză.

Lucrurile devin simple, atunci când furnizorul ERP-ului, pune la dispoziția implementatorului o componentă software pentru migrarea datelor sau integrare sisteme. Deși, în continuare sunt necesare cunoștințe tehnice și de programare, durata de dezvoltare este mult mai mică. Pe lângă avantajul unei dezvoltări facile, aceste componente software vin cu o serie de funcționalități, ready to use: timer pentru declanșarea automată a transferului de date la o anumită oră, monitorizarea rezultatelor importului.

În cazul SAP Business One, ERP pentru companii mici și mijlocii, produs de SAP SE Germania, utilitarul pentru migrare date se numește Integration Framework. Acesta depășește limita de migrare date între două aplicații software, având capacitatea de a prelua date captate cu senzori: intensitatea luminii, temperatură, mișcare.

Mai multe detalii despre Integration Framework puteți urmări aici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

General

Serra Software sprijină Ucraina!

Serra Software sprijină Ucraina!👍 Ne-ar plăcea să vă urăm bun venit la Serra Software – un furnizor de soluții și servicii ERP de top din