+40 213 671 780

Mon - Fri: 9:00 - 18:00

Ce este un ERP?

Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) standardizează, eficientizează și integrează procesele de business din departamentele financiar, resurse umane, achiziții, distribuție și altele. În mod tipic, software-ul funcționează pe o platformă integrată utilizând definiții comune de date, care operează într-o singură bază de date.

În 1990, Gartner a creat termenul ”ERP” pentru a descrie evoluția MRP-ului (Materials Requirements Planning) și a MRP II (Manufacturing Resource Planning), întrucât acestea s-au extins dincolo de sectorul de producție, către financiar și chiar resurse umane.

Sistemele ERP au evoluat rapid în anii 1990, iar majoritatea companiilor le vedeau ca fiind soluții eficiente din punct de vedere al costurilor și al faptului că înlocuiau o multitudine de sisteme vechi cu un pachet standardizat.

Care sunt trăsăturile principale ale sistemelor ERP?

Deși scara, scopul și funcționalitatea unui sistem ERP pot varia, majoritatea softurilor ERP îndeplinesc următoarele caracteristici:

Integrare de-a lungul companiei: procesele de business sunt integrate de la un capăt la celalalt de-a lungul departamentelor și unităților de business. De exemplu, o comandă nouă inițiază automat o verificare a creditului, verifică disponibilitatea produsului și actualizează programul de distribuire. După ce comanda este livrată, se emite factura.

Operații în timp real: întrucât procesele din exemplul anterior se întâmplă la câteva secunde după ce a fost facută o comandă, problemele pot fi indentificate rapid, dându-i vânzătorului mai mult timp să corecteze o problema.

O bază de date comună: aceasta a fost unul dintre avantajele inițiale ale sistemelor ERP

Un aspect și un „feel” omogen: primii furnizori de ERP au realizat că un software cu o interfață omogenă reduce cheltuielile de training și apare mai profesional.

Va aduce un sistem ERP valoare oricărei companii?

Majoritatea companiilor pot beneficia de pe urma unui ERP, întrucât orice organizație lucrează cu oameni, achiziționează produse și servicii, vinde ceva și ține evidența banilor.

Deși ERP-urile au fost concepute initial pentru companiile din sectorul de producție, acestea s-au extins în sectorul serviciilor: educație , hotelier, sănătate, servicii financiare și guvernamentale. Cum fiecare domeniu de activitate are particularitățile lui, este important să alegeți un partener cu experiență în industria respectivă.

 

A.S.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

General

Serra Software sprijină Ucraina!

Serra Software sprijină Ucraina!👍 Ne-ar plăcea să vă urăm bun venit la Serra Software – un furnizor de soluții și servicii ERP de top din